Cilt: 3 Sayı: 2, 25.07.2024

Yıl: 2024

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi bünyesinde bir dergi olan Parion Akademik Bakış Dergisi sosyal bilimler alanında, sosyal bilimler alanına dair konuların incelendiği araştırıldığı bir platform oluşturmayı esas almaktadır. Bu platformu oluştururken sosyal bilimler alanında durum değerlendirilmesinin yapılmasına katkı sağlamanın yanısıra, güncel konjonktürel durumun da dikkate alınarak yeniliklerin literatüre katılmasının sağlanması amaçlanmaktadır. 

Parion Akademik Bakış Dergisi- Parion Academic Review Journal açık erişimli, hakemli, yılda iki kere Ocak ve Temmuz aylarında yayınlanan bilimsel bir dergidir. Dergiye yayınlanması için gönderilen bilimsel makaleler türkçe veya ingilizce olmalıdır. Dergi esas olarak sosyal bilimler alanına hitap etmekte olup özel sayılarında diğer bilim alanlarına da hizmet sunabilmektedir. Derginin hedef kitlesi akademisyenler, araştırmacılar, profesyoneller, öğrenciler ve ilgili mesleki, akademik kurum ve kuruluşlardır.

Derginin yayın dili Türkçe ve Amerikan İngilizcesi'dir. Gerek Türkçe gerek İngilizce makalelerde sade bir dil kullanılmalı, hakemler tarafından anlaşılabilir olmasına dikkat edilmelidir. Tüm makalelerde ingilizce özet yer almalıdır. Gönderilen makalelerde yazışmalar öncelikle ilk yazar ile yapılmaktadır. Makale gönderimi online'dır. Makale gönderimi http://parion.dergi.comu.edu.tr adresi üzerinden yapılmaktadır.

Çalışmalar , A4 boyutundaki kağıdın bir yüzüne, üst, alt, sağ ve sol taraftan 2.5cm boşluk bırakılarak, Times New Roman 12-punto yazım stili ile 1.5 satır aralık ölçüsü dikkate alınarak iki yana yasla olarak hazırlanmalıdır. Yazar/yazarların adları çalışmanın başlığının hemen altında sola bitişik şekilde verilmelidir. Ayrıca yıldız dipnot şeklinde (*) yazarın/yazarların ünvanı, kurumu ve e-posta adresi sayfanın en altında dipnotta verilmelidir.

Giriş bölümünden önce 150-200 kelimelik çalışmanın amacını, kapsamını, kullanılan yöntemi ve ulaşılan sonucu içeren Türkçe bir özet ve 500-800 kelimelik genişletilmiş İngilizce özet yer almalıdır.  Çalışmanın ingilizce başlığı İngilizce özetin üzerinde olmalıdır.
Ayrıca  3 adet Türkçe ve İngilizce anahtar kelimesi yazılmalıdır. 
Parion Akademik Bakış Dergisi- Parion Academic Review Journal metin içi alıntılama ve kaynak gösterme için APA (American Psychological Association) kaynakça stiline tabidir. 


Dergi yayın etiğinde Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve Worl Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayınlanan etik yayıncılık ilkelerini benimser. Gönderilen makaleler derginin amaç ve kapsamına uygun olarak yazım kuralları dikkate alınarak hazırlanmalıdır. Her bir yazar tarafından içeriği ve gönderimi onaylanmış çalışmalar değerlendirilir. Çalışma gönderildikten sonra hiçbir yazar çalışmadan silinemez veya ilave yazar eklemesi yapılamaz.Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. 

Yazarlar

Parion Akademik Bakış Dergisi'ne gönderilen tüm çalışmalar tamamen orijinal olmalı ve bu çalışmalarda kullanılan kaynaklar ve malzemeler yazın kurallarına uygun şekilde alıntılanmalıdır. Söz konusu kurallara uymayan çalışmalar intihal nedeniyle doğrudan reddedilecektir.
Parion Akademik Bakış Dergisi'ne gönderilen çalışmalar başka bir dergide daha önce yayınlanmamış olmalı ve Parion Akademik Bakış tarafından değerlendirilirken başka bir yerde yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Ayrıca, yazarlar, aynı araştırmayı içeren bir çalışmayı da birden fazla dergiye sunmamalıdır.
Konferanslarda sunulmuş ve özetleri yayınlanmış eserler, editöre sunum ve yayın tarih ve yerlerinin belirtilmesi şartıyla değerlendirmeye kabul edilebilir. Tezlerden üretilmiş eserlerin çalışmanın ilk sayfasında dipnot olarak belirtilmesi gerekmektedir.
Çalışmanın dergiye yüklenmesi aşamasında yazar isim ve kurum bilgileri kesinlikle bulunmamalıdır.
Bir yazının incelemeye gönderilmesi durumunda, editör kurulunca yukarıda belirtilen koşulların yazarlar tarafından kabul edildiği varsayılır.
Gönderilen çalışmalarını gecikme veya başka bir nedenle geri çekmek isteyen yazarlar, editör ile iletişime geçmelidir.
Yazarlara çalışmalarının yayımlanmasına karşılık herhangi bir telif ücreti ödenmeyecektir. Yayınlanan eserlerin telif hakları Parion Akademik Bakış Dergisi’ne aittir.


Hakemler

Hakemler, yazarlar tarafından gönderilen makalelerle ilgili bilgileri ayrıcalıklı bilgiler olarak ele almak ve bunları gizli tutmakla yükümlüdür.
Gönderilen eserleri değerlendirirken, hakemler ve editörler kendilerini yalnızca fikirsel ve bilimsel içerikle sınırlamalıdır.
Hakemler, yazar (lar) ın herhangi bir suistimalini (örneğin intihal, diğer etik olmayan faaliyetler) derhal yönetici editöre bildirmekle yükümlüdür.
Hakemi tayin edilen çalışmaların hakemlik süreci 4 ila 6 hafta arasındadır. Hakemlerden gelen raporlar doğrultusunda çalışma yayınlanabilir, düzeltme yapılarak yayınlanabilir veya reddedilebilir. Hakemlerden birinin olumlu birinin olumsuz vermesi durumunda çalışma Dergi Editörlüğü tarafından üçüncü bir hakeme gönderilmektedir.
Şekil ve içerik yönünden uygun bulunan çalışmalar hakem tayini için yayın kuruluna sunulmaktadır.


Yayın Kurulu

Yayın kurulu, makale gönderme kurallarına uyulmaması ve hakaret, telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili yasal gereklilikleri ihlal etmeleri durumunda, makaleleri değerlendirilmek üzere kabul etmeme hakkını saklı tutar.
Editör kurulu ve hakemlerin raporlarına dayanarak, editör makaleyi kabul edebilir, reddedebilir veya üzerinde değişiklik yapılmasını isteyebilir. Reddedilen çalışmalar, yazarın yazılı izni olmadan başka amaçlar için kullanılamaz.
Editörler, makalenin başka yerlere gönderilmesi şüphesi dışında, sunulan eserlerin yayınlanana kadar gizliliğini sağlamakla yükümlüdür.
Yayın kurulu tarafından yapılan ilk incelemeden sonra, sadece seçilen makaleler hakem incelemesine tabi tutulur ve en az iki hakeme gönderilir.
Editörler, tüm makalelerin adil ve tarafsız bir şekilde değerlendirilmesini sağlamakla yükümlüdür; bu nedenle, bir makaleyi kabul etme veya reddetme kararı, yalnızca makalenin önemi, orijinalliği ve açıklığına ve çalışmanın derginin alanı ile ilgisine bağlıdır.

Hiçbir şekilde yazar veya kurumdan ücret talep edilemez.